İÇKİ İÇMEKİÇKİ İÇMEK - Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür. Yine sana iyilik yolunda ne harcayacaklarını sorarlar. "İhtiyaç fazlasını" de. Allah size ayetleri böyle açıklar ki düşünesiniz. 2/219.
- EY İMAN EDENLER HAMR, KUMAR, DİKİLİ TAŞLAR (PUTLAR) VE ŞANS İÇİN KULLANILAN FAL OKLARI ANCAK ŞEYTANIN İŞLERİNDEN OLAN PİSLİKLERDİR. ÖYLE İSE BUNLARDAN KAÇININ; UMULUR Kİ KURTULUŞA ERERSİNİZ. GERÇEKTEN ŞEYTAN HAMR VE KUMARLA ARANIZA DÜŞMANLIK VE KİN DÜŞÜRMEK, SİZİ ALLAH’I ANMAKTAN VE NAMAZI KILMAKTAN ALIKOYMAK İSTER. ARTIK VAZGEÇTİNİZ DEĞİL Mİ?5/90–91
- HER SARHOŞ EDİCİ HAMR’DIR VE HER SARHOŞ EDİCİ HARAMDIR. KİM DÜNYADA HAMR İÇER VE TEVBE ETMEDEN ONUN TİRYAKİSİ OLDUĞU HALDE ÖLÜRSE, AHİRETTE (AHİRET) ŞARABI (İÇECEĞİ) İÇEMEZ. H.
- ALLAH’A VE AHİRET GÜNÜNE İMAN EDEN HAMR İÇMESİN, ALLAH’A VE AHİRET GÜNÜNE İMAN EDEN İÇKİ İÇİLEN SOFRAYA OTURMASIN. H.
- ÜÇ KİŞİ CENNETE GİREMEZ: DEYYUS (Karısını kıskanmayan), ERKEKLEŞEN KADIN VE İÇKİ DÜŞKÜNÜ. H.
- HAMR İÇENİN KALBİNDEN İMAN NURU ÇIKAR. H.
- Hz. Âişe (radıyallâhu anhâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki:
- "Sarhoşluk veren her içki haramdır."[
- "Resûlllah'a "Ey Allah'ın Resulü, dedim, Yemen'de yapmakta olduğumuz şu iki şarap hakkında bize fetvau ver: Bit'; bu baldandır, şiddetleninceye kadar nebiz yapılır. İkincisi mizr'dir, bu mısırdan ve arpadan yapılır, bu da şiddetleninceye kadar nebiz yapılır." Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm):
- "Ben her sarhoşluk veren şeyi yasaklıyorum" buyurdular."
- İbnu Ömer (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Bir adam Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'a içeceklerden sormuştu. Efendimiz:
- "Kaynayan sarhoş edicilerin hepsinden az da olsa çok da olsa kaçın" cevabını verdi."
- "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hamr'dan, kumardan, davuldan, mısır şarabından yasakladı ve dedi ki: "Her sarhoş edici haramdır."[
- "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Her sarhoş edici hamrdır. Ve her sarhoş edici haramdır. Kim dünyada hamr içer ve tevbe etmeden, onun tiryakisi olduğu halde, ölürse, ahirette şarab içemez."
- "Ömer (radıyallâhu anh), Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın minberinde şu açıklamayı yaptı: "Emmâ ba'd, Ey insanlar! Hamr'ın haram olduğu hükmü inmiştir. Bilesiniz ki hamr (günümüzde ve çevremizde) beş şeyden yapılmaktadır: Üzümden, hurmadan, baldan, buğdaydan, arpadan. Hamr, aklı örten (her) şeydir."[3]
- Hz. Câbir (radıyallâhu anh) buyurdular ki: "Allah, sarhoş ediciyi içen kimseye tînetu'lhabâl içirmeye ahdetmiştir."
- "Tînetu'l-Habâl nedir?" diye sorulunca:
- "Cehennemliklerin (vücudlarından, çıkan) terleridir!" diye cevap verdi.[5]
- Hz. Enes (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) hamrla ilgili olarak on kişiye lanet etti: "(Hammaddesinden şarap yapmak maksadıyla) sıkana ve sıktırana, içene ve sakilik yapana, (imalâthaneden veya depodan, toptancıdan perakendeciye veya müstehlike kadar) taşıyana ve taşıtana, satana ve satın alana, bağışlayana, bunun parasını yiyene."
- Ebû Musa (radıyallâhu anh) demiştir ki: "Bana göre, ha hamr içmişim, ha Allah'ı bırakarak şu sütuna tapmışım, ikisi de birdir."
- en-Nûman İbnu Beşîr (radıyallâhu anhümâ) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Üzümden hamr yapılır, hurmadan hamr yapılır, baldan hamr yapılır, buğdaydan hamr yapılır, arpadan hamr yapılır. Ben sizi bütün sarhoş edicilerden yasaklıyorum."[3]
- Ebû Saîd (radıyallâhu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) buyurdular ki: "Allah Teâlâ Hazretleri, hamrı mevzubahis etmektedir. Muhtemelen onun hakkında bir emir indirecektir. Şu halde, kimin yanında geçmedi. Resûlullah (aleyhissalâtu vesselâm) şunu söyledi hamr varsa, onu satsın ve ondan istifade etsin."
- "Allah Teâlâ Hazretleri hamr'ı haram kılmıştır. Öyle ise, bu âyet kendisine ulaşan herkes, yanında hamr olduğu takdirde, onu ne satın alsın, ne satsın, ne de ondan istifade etsin."
- Bu emirden sonra halk, hamr olarak evinde ne varsa Medine sokaklarına götürüp döktüler
- Hz. Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) mükerrer seferler ele alarak yasağın ehemmiyetini zihinlerde daima canlı tutmuştur:
- "Allah'a ve ahirete inanan, hamr içmesin. Allah'a ve ahirete inanan, içki içilen sofraya oturmasın."
- "Hamr içen, puta tapan gibidir."
- "Hamr içen, Lât ve Uzzâ'ya tapan gibidir."
- "Hamr mübtelası, puta tapan olarak Allah'a kavuşur."
- "Hamr içenin kalbinden iman nuru çıkar."
- "Hamr içen (tam bir) imana sahip olarak içmez."
- "Şarap içenin kırk gün namazı kabul olmaz, tevbe etmeden ölürse kâfir olarak ölür."
- "Hamr içip tevbe etmeden ölen, ebediyyen cennete giremez."
- "Üç kişi ebediyen cennete giremez: Deyyus, erkekleşen kadın ve içki mübtelası."
- "Sarhoşluk sebebiyle bir kere namazını kaçıran, sanki dünya ve dünyada mevcut olan şeyler kadar malını kaybetmiş gibi zarara uğrar."
- "Eline içki kadehini koyan kimsenin ebediyyen duası kabul olmaz."
|