YAŞANABİLİR TÜRKİYE- YAŞANABİLİR TÜRKİYE
- Bu hedefe ulaşabilmek için ekonomik kalkınma önemlidir.
- Yüksek teknolojiye sahip,
- Sanayisi gelişmiş,
- Tarımda kendine yeterli,
- Kendi gücü ile kalkınmayı benimsemiş,
- Borçlarından kurtulmuş,
- İşsizlik ve geçim sıkıntısı olmayan,
- Zümrevi ve coğrafi dengesizlikleri giderilmiş,
- Gelir dağılımında adaletin sağlandığı Bir ülke haline gelmeliyiz.
- Güvenlikte dışa bağımlı olmayan bir ülke olmalıyız.
- Adil ekonomik sisteme geçmeliyiz.
- Bunun temin edilebilmesi için
- IMF’den kurtulma: Borcumuzu borçla ödemek kolaylığından vazgeçip, kazancımızla ödeyeceğiz ve en kısa zamanda bu borç ve faiz sarmalından kurtulup, faize giden kazancımızı, ülke menfaatine, yatırıma ve çalışan insanımızın gelirlerinin arttırılmasına tahsis edeceğiz demektir.
- Kendi gücümüzle kalkınma: Kendi gücümüzle kalkınacağız demek, borçlanmayacağız, kendi imkanlarımızı, zenginliklerimizi seferber edeceğiz demektir.
- Denk bütçe uygulaması: Denk bütçe ile faiz ödemelerinden kurtulup, faize giden parayı yatırımlara ve ücretlere tahsis edeceğiz.
- Yeni bir para politikası: Para politikası ekonomik dinamikler ve özellikle üretimle ilgilendirilecektir. Bugün döviz rezervlerine bağlı olan para politikasının, üretimle ilgili olarak düzenlenmesi, ekonomiye canlılık getirecektir. Böylece kesinlikle açıktan para basma yoluna gidilmeyecek, fakat üretime bağlı olarak piyasanın ihtiyaç duyduğu para sıkıntısına da fırsat verilmeyecektir.
- İşsizliğe kesin çözüm : İşte bu ihtiyacın karşılanması için bir seferberlik ilan edilecek, ilk kademede birkaç milyon insana hemen iş verilecektir.
- Çalışan insana rahat geçinebileceği ücret, yani alın terinin karşılığının verilmesi: Her insanın, insanca yaşayacak bir gelire hem ihtiyacı hem de hakkı vardır. Normal şartlarda asgari ücret, bugün yoksulluk sınırı olarak tespit edilen ücret olmalıdır.
- Müteşebbis insana destek, yatırımın önündeki engellerin kaldırılması, yatırımların desteklenmesi: Müteşebbis insan gücü, bir ülkenin kalkınmasında çok önemli bir unsurdur; hatta kalkınmanın motorudur.
- Yeni teknolojilerin keşfi veya ithaline; teknolojik gelişmelere, yani araştırma ve geliştirmeye destek verilmesi: Üniversitelerin ilim yuvası haline gelmesi için metotlar geliştirilmesi, Üniversiteler arası rekabet ortamının sağlanması.
- Tabii varlıklarımızın (arazilerimizin, meraların, ormanların, su kaynaklarının, madenlerin vb) bütününün en verimli şekilde değerlendirilmesi için seferberlik başlatılması.
- Tarım, hayvancılık ve sanayi ürünlerine uluslar arası piyasada rekabet kazandırılması; Girdi fiyatlarının uluslar arası seviyeye indirilmesi sağlanacak. Kaliteli üretim özendirilecek ve desteklenecek.
- - Beyin göçü önlenecek; Vasıflı insan gücünün yurt içinde kalması için gerekli tedbirlerin alınmasına ortam hazırlanması; ki yatırımların canlandırılması bunun en önemli adımıdır.
- Tarım ve hayvancılık: En üst seviyede desteklenecektir.
- Ormanlarımız; Ormanlarımızın ıslahı, ağaç kesimi ve dikimi yeni esaslara bağlanacak, böylece onbinlerce insana iş sahası sağlanacaktır.
- Madenciliğe özel bir önem verilecektir: Stratejik madenlerin özelleştirilmesi yapılmayacaktır. (Bor v.b.)
- Sanayi yatırımları; Müteşebbis insanımızın önündeki bütün engeller kaldırılacaktır. Her türlü teşvik sağlanacaktır.
- Enerji, ulaşım ve iletişim yatırımları: Petrol ve doğalgaz sondajlarına özel bir önem verilecek, Teşvik edilecek. Deniz, hava ve tren taşımacılığı özendirilecek.
|